Goda möten nödvändiga

Britt-Louise BerndtssonI veckan kunde vi titta efter ett möte mellan Jupiter och Venus på himlavalvet. Det var en klar och vacker stjärnhimmel, men jag lyckades enbart se ett stjärnfall. Jupiter och Venus möttes säkert ändå.
Lite senare tittade jag ut genom fönstret och mötte blicken från en tuff gärdsmyg på trappräcket. Säkert lite hungrig, precis som jag. Jag blev alldeles varm om hjärtat, för det var mitt första möte med den arten på nära håll. Kallt ute nu, dags för fågelmat noterar jag.

Efter frukost är jag på jobbet och möter både tjänstemän och kollegor för att spana in i framtiden. Vi är alla besjälade av kronobergarnas bästa och vi samarbetar bra, även om vi har olika lösningar och ibland ses som konkurrenter.

Goda möten är avgörande för vårdens resultat. Det gäller att patient och personal har tid för varandra, lyssnar och pratar så att budskapet går fram. Då får inte stressen vara för stor. Helst vill man träffa en person man redan mött tidigare, som är insatt. En fast vårdkontakt.

Men den allra viktigaste förutsättningen är att mötet alls blir av och att det sker i tid. Vi har på det stora hela en fantastisk vård i Kronoberg, om vi bara lyckas komma inom dörrarna. Då kommer säkert många goda möten till, där patienten får komma till tals och blir lyssnad på. Känner delaktighet i sin vård. Vår ambition nu är att den vård man behöver ofta ska komma ännu närmare. Både vi och hela landet talar om god och nära vård. Resurser ska föras ut till vårdcentralerna.

Goda möten kan också ske digitalt, via skärm. Övervakning och provtagning kan ske på distans, och de goda mötena bokas in då de verkligen behövs.

Den goda nära vården och skiftet till mer ny teknik innebär en stor omställning. På sjukhus ska man bara behöva hamna när det är absolut nödvändigt. Detta innebär också att antalet vårdplatser inte behöver vara större än idag, även om befolkningen växer. Men överföringen av resurser till den nära vården och satsningen på ny teknik kräver mod samt att de flesta drar åt samma håll. Här är flera nationella utredningar som kommit de senaste åren till gott stöd. Målbilden är densamma över landet.

De olika regionerna har däremot olika utgångspunkter. Jag har gott hopp att vi ska kunna få till alla de goda mötena i den nära vården framöver, eftersom vi är en bit på väg. Vi har nämligen redan ett väl fungerande samarbete mellan kommunerna och Region Kronoberg. Dessutom finns ett gemensamt journalsystem på plats. Den stora brist på personal vi just nu har, särskilt i den nära vården, föder nya lösningar och att fler tar till sig goda exempel. Då blir det också lättare att växla över till framtidens vård.

Det finns en annan typ av möten som leder till att vi klarar oss längre utan sjukvård, nämligen möten på jobbet, på promenad, på skolgården, i sporthallar, i skogen, vid kulturevenemang och aktiviteter oavsett ålder. Att vara behövd, att röra på sig, vara i naturen och uppleva kultur är härligt! Det är också hälsosamt och aldrig för sent att börja. Små steg i rätt riktning gör nytta oavsett ålder. Då får livet chans att räcka längre och resurserna kan i högre grad användas till dem som har mest behov.

Gärdsmygen har nu även tagit en vådlig flygtur i mitt hem. Hjärtat bultade hårt i den lilla fjäderlätta kroppen efter krocken med fönstret. Efter en stunds återhämtning i värmen, kunde den flyga ut genom fönstret igen. Ja, jag SKA fixa fågelmat för fler goda möten – utomhus!

 
Britt-Louise Berndtsson, Centerpartiet

2017-11-24T17:01:07+00:00 november 24th, 2017|0 Comments

Leave A Comment